top of page

SCHOOL

Bijgewerkt op: 27 jan. 2020

Tieke:

Afval…. Hoe gaan we daar op een duurzame manier mee om?

Een van de speerpunten voor de campus is duurzaamheid. Afvalbeheer maakt daar in het gebruik van het gebouw een belangrijk deel van uit. Een optimaal afvalbeheer is een van de kansen om de duurzaamheidsambities die KdG nastreeft te realiseren.

Afvalbergen en de plastic soep in de oceanen wordt alsmaar groter en groter. Hoe dragen wij ons steentje bij om ervoor te zorgen dat we minder impact op het milieu hebben door ons afvalbeheer op een duurzame manier te organiseren? In dit bericht lichten we toe welke stappen in de goede richting we al hebben gezet en welke we nog gaan zetten. Jouw inzet om afval (als je het al maakt) op een zorgvuldige manier en gescheiden ‘aan te bieden’, zodat het op een duurzame manier verwerkt kan worden is daarbij van groot belang om het tot een succes te maken en onze ambities samen te verwezenlijken.

Voorkomen is beter dan genezen

We streven ernaar om onze afvalproductie te reduceren. Door in te grijpen aan de bron van de keten, kan dit tot een vermindering van de hoeveelheid afval leiden en daarmee ook tot een besparing van de kosten. We willen dit realiseren door het afval buiten de deur te houden en het stimuleren van hergebruik.

Zo introduceerde KdG bij de komst van Campus Zuid een samenwerking met Join the Pipe om het drinken van kraanwater te stimuleren en in de plasticvrij-maand mei van dit jaar organiseerde we op initiatief van een student een bewustwordingsevent ‘Design your own Dopper’, waardoor het gebruik van wegwerp waterflesjes overbodig is geworden. Op die manier dragen we ons steentje bij om het zogenaamde single-use plastic te bannen en de afvalberg te verminderen.

Afval scheiden en duurzaam verwerken

Toch ontkomen we er niet altijd aan om afval te produceren. Het afval dat vrij komt willen we zo duurzaam mogelijk inzamelen en verwerken. Het gescheiden inzamelen van het afval is daarbij van groot belang. Binnen KdG en dus ook op de nieuwe campus van Sint Lucas Antwerpen hebben we in alle gangen en ontmoetingsruimtes voldoende afvalbakken voorzien voor de drie voornaamste afvalstromen: Papier/Karton (geel), PMD (blauw) en Restafval (zwart). Door het kleurgebruik en duidelijke aanduidingen per afvalfractie kan er perfect gescheiden worden.

Op campus Sint Lucas Antwerpen is er een bijkomende fractie die in lijn ligt met de onderwijsactiviteiten: KGA – Klein Gevaarlijk Afval (Rood). Deze bakken vind je o.a. in en rond de praktijkruimtes van het atelier, maar ook bij de fotostudio in de voorbouw.

Het afval wordt dagelijks door de medewerkers van de schoonmaakploeg van IRIS Cleaning opgehaald en verzameld in grotere afvalcontainers. Ook voor het KGA afval zijn er speciale containers voorzien. Onze leverancier Renewi haalt het afval bij Sint Lucas Antwerpen op gezette momenten in de week op en transporteert het naar verschillende sites voor een duurzame verwerking. Renewi beschikt onder andere over eigen recyclingbedrijven waar specifieke afvalstromen worden omgezet in hoogwaardige zogenaamde secundaire grondstoffen en zet daarmee sterk in op recyclen.

Wat gaan we in de toekomst doen om het afvalbeheer nog beter en duurzamer te organiseren?

Een volgende stap in de optimalisatie van het afvalbeheer is het voorzien van bijkomende inzamelmiddelen voor andere fracties, zodat we nog beter kunnen scheiden. Zo worden in alle studentenrestaurants zogenaamde afvalstraatjes voorzien waar naast de drie eerder genoemde fracties ook bio-afbreekbaar afval kan worden ingezameld. Concreet voor Sint Lucas Antwerpen wordt een dergelijk inzamelpunt in het najaar gerealiseerd, maar ook op de andere campussen bekijken hoe we deze fracties nog beter gescheiden kunnen inzamelen en verwerken.

Verder zullen we, nadat we de campussen optimaal hebben voorzien van de nodige afvalbakken, gecoördineerde communicatiecampagnes organiseren om nog meer in te zetten op voorkomen, scheiden en duurzaam verwerken.


Papierschep atelier op school voor al het afval

Comments


bottom of page