top of page

Proper Strand Lopers

Proper Strand Lopers

Proper Strand Lopers is een burgerinitiatief die mensen tracht bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek in onze omgeving. We zijn een netwerk van vrijwilligers en sympathisanten die op sociale media actief zijn en die op verschillende locaties aan de Belgische kust, Zeeland en binnenland, zich inzetten om zwerfvuil uit de omgeving te verwijderen.  Maak je lid van onze facebookgroep om te zien wat we doen.

STORT UW BIJDRAGE VOOR HET LOOPEVENEMENT:

Bedragen groter dan 40 euro geven recht op belastingsvermindering van 45% via rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met volgende gestructureerde mededeling: ‘185/0100/01806’ of vrije mededeling ‘850100.018 – Properstrandlopers – Oostende’

OF

Voor bedragen kleiner dan 40 euro kun je storten op onze fundingpagina via deze LINK!

Afval ruimen en sensibiliseren


Tijdens het ruimen en het plaatsen van de ruimacties op verschillende digitale platformen sensibiliseren we de samenleving over de zwerfvuilproblematiek.  Iedereen kan hier aan meedoen!  We hopen hiermee de grootste groep – de gemiddeld ecologisch bewuste mensen – te bereiken en een stap in de goede richting te bewegen.

Afval registreren en oorzaak bepalen


Het afval wordt niet enkel verwijderd, maar met de locatie ervan geregistreerd in een databank waaruit verschillende gegevens en conclusies worden afgeleid.  Op deze manier kunnen we de afvalbron achterhalen en aanpakken.

Projecten en acties opzetten

We anticiperen op bepaalde afvalstromen en zetten projecten en acties op om het betreffende  probleem aan te kaarten, draagvlak te creëren en met dit draagvlak druk op de verantwoordelijke actoren te voeren:

  1. Bevolking: sensibiliseren en bewust maken

  2. Overheid: overleg plegen en regelgevingen bijsturen

  3. Producent: wijzen op verantwoordelijkheid in productie en aanbod

Doelstelling

Ons hoofddoel is het systematisch aanpakken van de oorzaak van zwerfvuil zodat we in de toekomst minder de behoefte hebben om te ruimen.

Platform

Sociale media is de meest efficiënte manier om ons te informeren, communiceren en organiseren.  We hebben accounts op Twitter en Instagram maar ons meest gebruikte tool is Facebook.

Iedereen kan lid worden van onze groep op Facebook en iedereen is ook in staat om hierin berichten en foto’s te plaatsen.  Het succes van de groep is gesteund op deze motivatietechniek: het plaatsen van foto’s van opruimacties inspireert andere leden om zelf ook actie te ondernemen en op hun beurt deze ervaring met andere leden in de groep te delen.

Sinds opstart is ons ledenbestand zich beginnen vullen met mensen die actief zijn op een waaier van domeinen en eenzelfde gezamenlijke doel hebben: het promoten van een circulaire economie en het verminderen van microplastics in onze oceanen.

Realisaties

Sinds oprichting in september 2016:

  1. Ruim 5.000 leden en getransformeerd tot VZW

  2. Ongeveer 260m³ afval verwijderd

  3. 3.500 individuele opruimacties, 35-tal gezamenlijke acties, meerdere projecten

  4. Inspiratiebron van tiental splintergroepen in binnen- en buitenland

  5. Verkozen als engagement voor België op Ocean Conference VN

  6. 3 Parlementaire vragen in de Kamer

  7. Winnaars Oostende Awards, 2x laureaat ‘Krak van Oostende’

  8. Opstart internationale teams en in allerlei coalities en allianties

Social Media

Wordt lid van onze Facebook Groep & stay up to date! www.facebook.com/groups/properstrandlopers

Comments


bottom of page