top of page

The second coming - William butler Yeats




William Buttler Yeats haalde in zijn gedicht “The second coming” op abstracte wijze aan dat we door onze eigen daden zelf de gevolgen op de planeet dragen.


In de eerste twee lijnen van het gedicht spreekt Yeats van een valk, welke in een spiraal verder en verder van zijn valkenier verwijderd wordt. Dit duidt op het verlies van controle door iets wat men zelf niet in de hand heeft. Zo zou je kunnen stellen dat we door onze eigen daden de controle over het milieu verliezen en daarvan het gevolg (vernieling van de aarde) zullen moeten dragen. (Spacey, 2019)


De valk staat niet enkel voor de cyclus van de beschaving, maar ook voor de natuur. Dit zou erop kunnen duiden dat de mensheid (valkenier) het contact en de voeling met de natuur verliest en daardoor eveneens de gevolgen ervan moet dragen. (Spacey, 2019)


Het gedicht tracht ons aan te sporen om bewuster om te gaan met de dingen die we doen. Het is belangrijk om te weten wat voor een impact bepaalde zaken kunnen hebben. Het is niet zo dat als je bij een bepaalde handeling op dat moment geen nadelig gevolg hiervan waarneemt, dat dit niet op lange termijn kan komen (zoals hier het geval is). (Cramer, 2014)

Comments


bottom of page